Το όρος Κερκίνη ή Μπέλες είναι ένα μακρόστενο βουνό που σχηματίζει μια απότομη κορυφογραμμή κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη FYROM. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή που ορίζει τα σύνορα μας. Το νότιο μέρος του βουνού ανήκει στη χώρα μας, το βορειοανατολικό στη Βουλγαρία και το βορειοδυτικό στα Σκόπια. Τα σύνορα των τριών χωρών συμπίπτουν στο Τριεθνές, σε υψόμετρο 1.883.
Η υψηλότερη κορυφή του όμως φθάνει τα 2.031 μ. (ύψωμα καλιαμπάκα ακριβώς επάνω απο το χωριό Μανδράκι).
Το βουνό με το όνομα Κερκίνη είναι γνωστό από την αρχαιότητα και κατά τον Θουκυδίδη ήταν ακατοίκητο.
Η ονομασία Μπέλες δόθηκε αργότερα και υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευσή της. Η μια εκδοχή είναι ότι έχει προέλευση σλαβική και σημαίνει «λευκό». Η άλλη εκδοχή είναι ότι είναι βλάχικη ονομασία (γλώσσα λατινογενής) και σημαίνει «το ωραίο βουνό» («Bella Montagna»).
Το Μπέλες, υπήρξε πεδίο σκληρών μαχών στους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά κυρίως στη διάρκεια του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ιδίως τα οχυρά του Μπέλες Ιστίμπεη, Κεχαγιάς Ποποτιλίβιτσα κ.α, μαζί με το οχυρό του Ρούπελ, στάθηκαν οι νέες Θερμοπύλες, που κατέπληξαν την παγκόσμια κοινή γνώμη, για τον ηρωισμό των υπερασπιστών τους. Έναν ηρωισμό που εξυμνήθηκε από εχθρούς και συμμάχους.
Χάριν της ιστορικής αλήθειας πρέπει να επιβεβαιώσω ότι μόνο οι Έλληνες, απ’ όλους τους αντιπάλους που μας αντιμετώπισαν, πολέμησαν με το μεγαλύτερο θάρρος και περισσότερο αψήφισαν το θάνατο. Adolph Hitler (από ομιλία του στο Reichstag στις 4 Μαΐου 1941)
Λυπάμαι επειδή γερνώ και δεν θα ζήσω πολύ για να ευχαριστήσω τους Έλληνες, των οποίων η αντίσταση ήταν αποφασιστική για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Joseph Stalin (από μια ομιλία στο ραδιοσταθμό της Μόσχας στις 31 Ιανουαρίου 1943 μετά από τη νίκη στο Stalingrand)
Μέχρι τώρα συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Winston Churchill (από μια ομιλία στο BBC στις πρώτες ημέρες του ελληνο-ιταλικού πολέμου)Επειδή μόνο εμείς, αντίθετα προς τους βαρβάρους, ποτέ δε μετρήσαμε τον εχθρό στη μάχη. Αισχύλος, Πατέρας της Τραγωδίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου