Powered By Blogger

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Λίμνη Κερκίνη: τι θα φας εκεί, που πας...



Η λίμνη Κερκίνη μονοπωλεί τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα και συγκεντρώνει το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν απ’ τους μοναδικούς εναπομείναντες πιο πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας και έναν απ’ τους πιο σημαντικούς της Ευρώπης.
Πάνω από..... 300 είδη πουλιών αλλά και πολλά είδη θηλαστικών είναι μερικοί από τους κατοίκους της. Ροδοπελεκάνοι, ψαραετοί, βάτραχοι, βουβάλια, γριβάδια, σαλαμάνδρες, λύκοι, τσακάλια είναι κάποια απ’ τα πλάσματα που βρίσκουν στη λίμνη Κερκίνη καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής.
Η λίμνη Κερκίνη έχει και τη μεγαλύτερη υδάτινη έκταση που καλύπτεται από νούφαρα στην Ελλάδα. Γύρω απ’ αυτή ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στη χώρα μας και αποτελεί την πιο σημαντική περιοχή μετανά-στευσης του αργυροπελεκάνου και του λαγκώνα, που είναι ήδη απειλούμενα από παγκόσμια εξαφάνιση. 
Ο υδροβιότοπος προστατεύεται απ’ τη συνθήκη RAMSAR και σε επιστημονικό επίπεδο αποτελεί σπουδαίο πεδίο έρευνας για τους υγρότοπους και τη διαχείρισή τους.
Η λίμνη Κερκίνη οφείλει τη δημιουργία της στο τεχνητό φράγμα που έγινε το 1932 στο Λιθότοπο και τα νερά του Στρυμόνα σχημάτισαν ένα τεχνητό ταμιευτήρα νερού. Το 1982 το φράγμα ψήλωσε και η λίμνη μεγάλωσε και εξαπλώθηκε. Η λίμνη βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της λεκάνης των Σερρών, ανάμεσα στα βουνά Μπέλες και Κρούσια.
Η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη από φουντουκιές, φλαμουριές, αγριοτριανταφυλλιές και άπειρα πολύχρωμα λουλούδια που πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα και χαρίζουν στους επισκέπτες μαγευτικές εικόνες. Ένα απ’ τα γραφικότερα χωριά της περιοχής είναι τα Άνω Πορόϊα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 400 μ. πάνω απ’ τη λίμνη Κερκίνη και προσφέρουν πανοραμική άποψη στις βόρειες όχθες της και το κατάφυτο τοπίο του ποταμού Στρυμόνα.
Πώς θα φτάσετε στην Κερκίνη: 
Οδικώς: Από τη νότια Ελλάδα, προτιμήστε ως πιο σύντομη τη διαδρομή Αθηνών – Θεσ/νίκης, έξοδος για Σέρρες – Καβάλα. Ακολουθείτε την Σήμανση για Σέρρες μέχρι την έξοδο Λίμνη Κερκίνη, Λιθότοπο όπου και στρίβετε αριστερά.
Από Θεσ/νίκη η λίμνη Κερκίνη απέχει 105 χλμ. και φτάνετε εύκολα από την  Εγνατία. Φτάνοντας στο Λιθότοπο, το χωριό Κερκίνη απέχει 17 χλμ.

Τοπικές Συνταγές

ΒΟΥΒΆΛΙ ΣΤΗ ΓΆΣΤΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΕΡΚΊΝΗ! ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΌ!

Άλλη μία παραδοσιακή πεντανόστιμη συνταγή. Το βουβάλι εκτρέφεται στην περιοχή της Κερκίνης. Το κρέας του, που είναι τελείως άπαχο είναι πολύ πιο υγιεινό από όλα τα υπόλοιπα “κόκκινα” κρέατα! Η Γεύση του είναι ιδιάζουσα, που όμως ταιρίαζει πολύ σε φαγητά μαγειρευτά. Σας φέραμε μια πολύ πεντανόστιμη συνταγή για βουβάλι στη γάστρα! Η Γάστρα επειδή είναι κλειστή, βοηθά το κρέας να μην στεγνώσει, κάτι που το άπαχο βουβαλίσιο κρέας χρειάζεται, για να είναι νόστιμα μαγειρεμένο… Καλή όρεξη…
Υλικά
1 κιλό κρέας βουβαλίσιο
1 κιλό ντομάτες
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκόρδα
700 γρ. κόκκινο κρασί
1 κούπα ελαιόλαδο
1 Ξυλάκι κανέλλα
2 Κουταλιές σούπας μπαχάρι
2 κουταλιές μουστάρδα με λεμόνι
αλάτι-πιπέρι
Κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα. Κόβουμε τα σκόρδα ψιλές φέτες.Βάζουμε το κρέας και όλα τα υλικά στη γάστρα από το βράδυ και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί. Το μεσημέρι της επόμενης μέρας βάζουμε τη γάστρα στους 200 βαθμούς για δύο ώρες.
Σερβίρεται με χυλοπίττες!

ΓΡΙΒΆΔΙ (ΚΥΠΡΊΝΟΣ) ΠΛΑΚΊ !

Το χαρακτηριστικό ψάρι της Λίμνης Κερκίνης είναι το Γριβάδι. Ψάρι της λίμνης είναι γλυκό σχετικά σε γεύση, με κοκκινωπό κρέας, κόβεται και μαγειρεύεται σε φέτες! Έχει πολλά και λεπτά κόκκαλα, γι αυτό συνήθως γίνεται τηγανητό, ώστε να ψηθούν τα κοκκαλάκια αυτά και να μπορούν να φαγωθούν πιο άνετα. Όμως, άλλη μια καταπληκτική και πεντανόστιμη συνταγή είναι πλακί, δηλαδή μαγειρεμένο στο φούρνο σε ταψί. Σας φέραμε τη συνταγή, σας λέμε κιόλας ότι το φάγαμε και είναι όντως τέλειο…
Υλικά
1 κιλό Γριβάδι κομμένο σε φέτες
2 κιλά κρεμμύδια φέτες
1/2 κιλό πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 ματσάκι δυόσμος
1 ματσάκι μαϊντανός
1 ματσάκι σέληνο
2 κιλά ντομάτες τριμένες
2 κούπες ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. λευκό κρασί
αρκετό αλάτι-πιπέρι
Βάζουμε τις φέτες του ψαριού σε ταψί. Τις μαρινάρουμε με πολύ αλάτι και πάπρικα. Στρώνουμε από πάνω όλα τα υλικά, με τελευταία στρώση το δύοσμο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 1-1,5 ώρες.
πηγή:ektos.gr/touristorama.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου